2012. július 1., vasárnap

Azt a fűzfán fütyülő rézangyalát: ENERGIAFŰZ!

A fűzfa (latin neve: salix), mint tudjuk igen változatos és elterjedt növény, mely a csapadékosabb helyeket kedveli. Elterjedtségére, ismertségére sok magyar közmondás, szólás-mondás is utal. Az egyik ilyen, az elvetni a sulykot egy korábbi változatában így hangzik: fűzfa sulyokkal laptázol (ez esetben, és több más szólásban is a fűzfa könnyű voltára utalnak a kifejezések). A fűz szó egyébként a ’fon/fonadék’ jelentésből származik, tehát mindkét jelentése a vesszőhöz, illetve a vessző összefonásához kötődik, ám ma talán leggyakrabban ’rábeszél, elcsábít’ jelentésben használjunk (megfűz/befűz alakban – szleng).


Energiaültetvény létrehozására a fűz mellett az akác és a nyár is alkalmas: mindhárom fajra igaz, hogy növekedésük gyors az első években, vágás után gyorsan regenerálódnak, és mindhárom alkalmas szennyvíz, szennyvíziszap ártalmatlanítására is. Ezek a fajok belvizes, árvíznek gyakran kitett területek hasznosítására kiválóan alkalmasak. A fűz cserje és fatermetű is lehet, legismertebb fajtája a szomorúfűz, ám újabban egyre inkább ismertté válnak különböző energiafűz-fajták is. Energiafűzeket Svédországban több mint 30 éve nemesítenek, mégpedig kosárfűz, szibériai fűz, fehérfűz és kígyófűz fajtákra alapozva. De ami a legfontosabb: az energiafűz termesztése viszonylag kevés munkával jár (a 3. évtől csak aratni kell), gyorsan nő, kiválóan felhasználható lakossági és ipari fűtésre egyaránt, brikettként például, vagy faapríték (más néven csipszet) formájában.
Lássunk néhány számot is: évenként 25-40 tonna (!) faanyag takarítható be hektáronként, termesztési élettartama várhatóan 25-30 év. Az elképesztő terméshozam mellett fűtőértéke is magas (szalicilalkohol tartalmának köszönhetően 18-22 MJ/kg). Energiafűz ültetvényeket az ország egyre több vidékén telepítettek már, újabban Sajóhídvég és Sajópetri önkormányzata is ezt tervezi. 
(d.r.)



Forrás:
O. Nagy Gábor: Mi fán terem? Magyar szólásmondások eredete. Talentum Kiadó, Bp., 1999.
Zaicz Gábor (főszerkesztő): Etimológiai szótár. Magyar szavak és toldalékok eredete. Tinta Könyvkiadó, Bp., 2006.
www.hollandalma.hu
www.biogalaxis.hu
www.wikipedia.hu: fűz szócikk.

további információk alább:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése