2012. augusztus 22., szerda

"Eb ura fakó!" - országgyűlés Ónodon?

A magyar történelemben kitüntetett helyet foglal el az Ónodi országgyűlés, melynek során olyan jelentős és hírhedt események történtek meg, mint például a Habsburg-ház trónfosztása Bercsényi Miklós szállóigévé vált mondatával: "Eb ura fakó! József császár nem királyunk!", vagy Turóc vármegye követeinek lemészárlása.

a kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Than_M%C3%B3r_Az_%C3%B3nodi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s.jpg&filetimestamp=20090918121308

A hagyomány szerint az Ónodi várban estek meg ezek az események, Rákóczi Ferenc fejedelem ugyanis „nemes Borsod vármegyében levő Ónod nevű mezőváros tájékára” hívta össze a gyűlést 1707. május 1.-re. Ám az áradások miatt heteket csúszott a gyűlés, amelyet végülis Beniczky Gáspár fejedelmi titkár naplóbejegyzése szerint az "Ónod táján lévő körömi mezőn" tartottak meg. Vagyis Köröm falu közelében (Ónod és Köröm között), a Sajó-Hernád torkolatnál, és mivel az efféle történelmi elnevezések nem feltétlenül helyrajzi számhoz kötöttek, a környékbeli Rákóczi-birtokok központja pedig Ónodon volt, Ónodi országgyűlés néven híresült el az esemény.

Mindenesetre Ónod nevéhez kötődik ez a jeles történelmi esemény - ennek köszönhető a képzőművészet, a történettudomány és az egyéb társadalomtudományok Ónod iránti kitüntetett figyelme.
Ónod monográfiája 2000-ben került kiadásra egy majd 700 oldalas kötetben.
A romantikus festészetre oly jellemző historizáló szemlélet eredményeképpen pedig számos méltán dicsért alkotás született: a fentebb látható Than Mór festmény mellett Madarász Viktor, Orlai Petrics Soma és Dudits Andor is feldolgozta a témát.
Mindkét település ápolja a Rákócziak kultuszát: az Ónodi Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület külön könyvben dolgozta fel a helytörténeti mozgalom 30 éves történetét, és ez a szám önmagáért beszél; Köröm pedig Rákóczi-emlékparkot hozott létre az országgyűlés emlékére. 

Olvasnivaló:
Veres László-Viga Gyula: Ónod monográfiája, Ónod, 2000.
wikipédia: Ónodi országgyűlés, A Habsburg-ház magyar trónfosztása, Historizmus szócikkek
A további festmények alább tekinthetők meg! 

Köszönet a bejegyzéshez nyújtott segítségért Tarnóczi Józsefnek, Ónod polgármesterének!



Orlai Petrics Soma


A Túróc megyei követek lekaszabolása az ónodi országgyűlésen - rézmetszet: 
http://mek.oszk.hu/01900/01902/html/index76.html

Madarász Viktor


a kép forrása: http://1.bp.blogspot.com/-B8b-d9gwAJ0/T_r05mlNTWI/AAAAAAAAFBE/tn1FYJ_OAhQ/s1600/%25C3%2593nod1Madar%25C3%25A1sz.jpg

Dudits Andor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése