2013. április 23., kedd

Budai Judit beszámolója a sajóhídvégi energiafűz-képzésről

Sziasztok!
A nevem Budai Judit, 24 éves arnóti lakos vagyok.

Egy csütörtöki napon a mentorunkkal Baloghné Jolika nénivel és további két társammal elutaztunk Sajóhídvégre, hogy tapasztalatot gyűjtsünk az energia fűzről.

A kis előadást Takács Győző Sajóhídvég polgármestere tartotta nekünk. Tőle tudhattuk meg, hogy az energiafűz nemcsak fűtésre, hanem sövényként, kerítésként, vagy huzatosabb helyeken szél elfogóként is használhatjuk otthonunk védelme érdekében, mivel ez a növény egyetlen év alatt több méteres magasságot is képes elérni. Nedvességet és trágyázást igényel. De még mielőtt bármire is gondoltok, jó ha tudjátok, hogy a fahamu káliumban gazdag, ezért mint műtrágya, az energiafűz hamuja tökéletesen felhasználható.
Ezt is a kedves hídvégi polgármestertől tanultam! Aki megmutatta nekünk az ő kertjüket, ahol az energiafűz helyett kapott. Úgy gondolom, ez az egyszerű növény hasznos lehet számunkra mint spórolás, mind pedig védelem céljából.


Éppen ezért szeretném megköszönni a rengeteg új információt Polgármester Úrnak. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a vendéglátást! És a kedves fogadtatást a sajóhídvégieknek! Remélem még találkozunk!

Útmutató az energiafűzhöz alább:

Helyi legendák III. - Rákóczi unokája Ónodon

Aspermont huszárgenerális, ki tudvalevőleg Rákóczi húgától származott volt, Mária Terézia korában egy ízben a II. Rákóczi Ferenc révén históriai nevezetességre juttatott Ónod alatt, nehéz utazókocsijával a sárba feneklett. Minden igyekezet hasztalan volt, hogy a kocsit kiszabadítsák.

A kép forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:R%C3%A1k%C3%B3czi_Julianna_%281672-1717%29_.jpg



A vásárról éppen akkor hazatérő sok paraszt elhajtatott mellette anélkül, hogy segítségére lenne; de sőt a német baján jóízűt kacagott.
Ekkor Aspermont türelemvesztetten leugrik kocsijáról és harsány hangon feléjük mennydörög:
- Hogyan atyafiak? Hát engeditek, hogy Rákóczi unokája a sárba fulladjon?
Nem kellett több, a parasztok legott kifogták lovaikat, kivontatták a grófot és diadallal vitték be Ónodra.
E kis történet híre eljutott Bécsbe is, és mikor Aspermont útjából visszatérve, ismét megjelent az udvarnál, Mária Terézia így támadt rá:
- Hallja Aspermont, én nem akarom, hogy a sárba fulladjon, de azoknak a Rákóczi-féle bolondságoknak hagyjon békét, mert különben bezáratom.

(Tóth Béla: Magyar anekdotakincs)



2013. április 17., szerda

Szépségápolás a konyhából



Tasi Judit kozmetikus, az alsózsolcai nőnapi rendezvény vendége elmondta, hogy amikor ő tanulta a szakmát, még nem volt elfogadott a természetes kozmetikumok használata, a nyugatról behozott krémek voltak a divatosak szakmán belül is. A kozmetikus mesterek krémreceptjei titkosak voltak. A jól bevált konyhai technikákat a mai napig érdemes elsajátítani és alkalmazni, hiszen ezek illat- és adalékmentesek, s nem utolsósorban elérhető áron megoldható az alkalmazásuk.
Ajánljuk minden konyhában ténykedőnek, hogy néha csípjen el az alapanyagokból és kényeztesse bőrét az alábbi tanácsok alapján!
Minden arcápolás kezdő lépése az alapos arctisztítás, melyet radírozás, majd pedig a táplálás követ. 

Forrás: http://napidoktor.hu/cikk/80.19231/Krem-szaraz-borre-hazilag

Az arcbőr megtisztítása a szennyeződésektől mindig az első és legfontosabb lépés, ha ápolni szeretnénk bőrünket, amit a mindennapok során rengeteg ártalmas „inger” ér. Mivel arcunkat soha nem takarjuk, fedjük el semmivel, a por, a szmog akadály nélkül, nagy mennyiségben lepi el azt.  Ezért fontos, hogy a tényleges bőrápolás már tiszta felületen történjen, hiszen nem lehet cél a káros szennyeződéseket még mélyebbre juttatása. A letisztítás tehát történhet teával (főzzünk bátran fekete-, zöld-, esetleg gyógyteát a szokásos módon), melybe száraz bőrűeknek ajánlott pár csepp tejet, tejszínt tenni, zsíros bőrűeknek pár csepp citromlé hozzáadása javasolt.
Az arcradír (peeling) funkciója a szarukoptatás, amivel bőrünket arra késztetjük, hogy termelje az új, fiatalabb hámsejteket, és a hatóanyag bejutásának útja könnyebb legyen. Peelingezni nem kell, és nem is ajánlott minden nap, heti egy alkalom elegendő. Gyakorlatilag minden apró szemcsés, a kamrában fellelhető alapanyag megfelelő: tengeri só, zabpehely, zabkorpa, kukoricadara, kristálycukor és akár a kávézacc is. Ezeket keverjük olívaolajos (de a napraforgóolaj is jó!), vagy joghurtos alapba, attól függően, milyen típusú a bőrünk, előbbi száraz, utóbbi zsíros bőrűeknél ajánlott. A durvább szemcsés alapanyagokkal radírozhatjuk a testünket, vagy sarkunkat, könyökünket.
Tápláló pakolást szinte bármiből készíthetünk, a tojás is nagyon hasznos alap: száraz bőr esetén a tojássárgája, zsíros bőrnél a fehérje habbá verve lehet a bázis. Ezekbe tehetünk  mézet, pirospaprikát (a kevésbé érzékeny bőrűek akár csípőset is – ez esetben legalább másfél óráig nem érdemes társaságba menni!). A fehérjébe kerülhet reszelt uborka, reszelt alma és szinte bármilyen friss gyümölcs (használjuk zsíros bőr esetén), a sárgáját keverjük ki mézzel, pici olajjal (száraz bőrűek használják). A kamaszkori pattanások ellen élesztőpakolással érhetünk el szép eredményt: keverjük el kevés tejjel, majd hagyjuk bőrünkön negyed óráig. A maradék, fel nem használt élesztőt pedig nyugodtan elfogyaszthatjuk, rengeteg B vitamint tartalmaz!

Kapcsolódó, ajánlott oldalak:





Alább egy rövid összefoglaló olvasható az alsózsolcai rendezvényről:

2013. április 15., hétfő

Üdvözlet a KÉK-Sajó tájáról II - Kesznyéten


Új sorozatunkhoz a helyiek és akár másutt élő képeslapgyűjtők segítségét kérjük újabb darabok közléséhez!  A képeslapokat szkennelve vagy papír alapon küldhetik a következő elérhetőségekre: 513shmsz@gmail.com 3576 Sajóhídvég, Rákóczi u. 76.

2013. április 9., kedd

Kitekint-gető X. - Gombaüzem Szendrőládon

Valamikor nem is olyan régen, egy nem is oly távoli településen, a KÉK-Sajó vidékétől nem is olyan messze létrehoztak egy gombaüzemet. 

A kép forrása: https://picasaweb.google.com/lh/photo/0I7RbsVwqsnscyEu5D3XMg

De hogy a leütések számát feleslegesen ne szaporítsuk, tessék csak megnézni az index.hu videóját!
http://index.indavideo.hu/video/Gomba



2013. április 7., vasárnap

Gesztelyi szalmabábuk - téli változat, tavassal ls


Az Aratónaphoz kapcsolódó, Gesztely egyik jelképévé vált szalmabábuk téli változata látható a képen! Sajnos még tavasszal is ez volt az aktuális...
Várjuk az igazi jó időt a felújított szalmabábukkal!

További képek alább:


2013. április 4., csütörtök

A 2014-2020 közötti operatív programok priorításai

Megjelent a következő, 2014-2020 közötti időszak operatív programjaira vonatkozó prioritások!

Kép forrása: http://blog.szta.hu/?attachment_id=285


- Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program - A kormányhatározat szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első tervezeténél a prioritások között szerepel a versenyképes kis- és középvállalkozási szektor, az ipari termelés, szolgáltatások és hálózatok, a kreativitás és tudásgazdaság fejlesztése, innováció és kutatás-fejlesztés, az infokommunikációs technológia fejlesztése, a rekreációs, egészségügyi szolgáltatások és turizmusfejlesztés, a kiemelt térségi és közösségi gazdaságfejlesztés, illetve a foglalkoztatás ösztönzése és üzleti környezet fejlesztése.
- Intelligens Közlekedésfejlesztés Operatív Program - Az Intelligens Közlekedésfejlesztés Operatív Program első tervezeténél elsődleges szempont a nemzetközi közúti, vasúti és vízi úti elérhetőség javítása, a regionális közúti elérhetőség és közlekedésbiztonság javítása, a regionális vasúti elérhetőség és energiahatékonyság javítása, valamint az integrált, fenntartható elővárosi mobilitási rendszerek fejlesztése a nagyvárosokban.
- Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program - Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program első tervezeténél kiemelten szerepelnek az infrastrukturális beruházások a társadalmi befogadás területén, a fejlesztések a társadalmi befogadás érdekében, az infrastrukturális beruházások az oktatás és kultúra területén, az oktatási, kulturális fejlesztések, a közigazgatási infrastruktúra feltételeinek javítása és a kutatási fejlesztések.
- Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program - A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program első tervezeténél prioritás a klímaváltozásra történő felkészülés, a víziközmű-szolgáltatás fejlesztése, a vízvédelemmel, a hulladékgazdálkodással, a levegőminőséggel és a zajvédelemmel kapcsolatos fejlesztések, a természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztések, a megújuló energiaforrások alkalmazása, energetikai és energiahatékonysági fejlesztések, az energetikai, környezetügyi kutatás-fejlesztés és innováció, illetve a szemléletformálás.
- Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program - A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program első tervezetének meghatározója az intelligens és tudásalapú növekedés, versenyképes gazdaság-, valamint kis- és középvállalkozás- fejlesztés, az integrált települési és közösségi infrastruktúra-fejlesztés, a térségi integrált közösségvezérelt fejlesztési programok Pest megyei városokra és térségeikre, valamint a tudásgazdaságot, társadalmi befogadást és foglalkoztathatóságot szolgáló programok.
- Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első tervezeténél prioritásnak számítanak a megyei szintű decentralizált gazdaságfejlesztési, közszolgáltatás-fejlesztési és speciális térségi programok, a nagyvárosi térségek integrált településfejlesztési, foglalkoztatási és életminőség-javító programjai, a kisváros-térségi közösségvezérelt integrált fejlesztési programok, illetve a decentralizált társadalmi befogadást és foglalkoztathatóságot szolgáló programok.
- Magyar Halászati Operatív Program - A Magyar Halászati Operatív Program első tervezeténél elsődleges a fenntartható és erőforrás-hatékony halászat és akvakultúra előmozdítása, beleértve az ezekhez kapcsolódó feldolgozást is, az innovatív, versenyképes és tudásalapú halászat és akvakultúra előmozdítása, beleértve az ezekhez kapcsolódó feldolgozást is, a közös halászati politika végrehajtásának előmozdítása, valamint a foglalkoztatás és a területi kohézió növelése.
- Vidékfejlesztési Program - A Vidékfejlesztési Program első tervezeténél meghatározó a tudásátadás és az innováció előmozdítása a mezőgazdaságban, az erdészetben és a vidéki térségekben, a versenyképesség fokozása a mezőgazdasági termelés valamennyi típusa esetében és a mezőgazdasági üzemek életképességének javítása, az élelmiszerlánc- szervezés és a kockázatkezelés előmozdítása a mezőgazdaság területén, a mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása, az erőforrás-hatékonyság előmozdítása, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaihoz alkalmazkodni képes gazdaság irányába elmozdulás támogatása a mezőgazdasági, az élelmiszer-ipari és az erdészeti ágazatban, illetve a társadalmi befogadás előmozdítása, a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés, szociális szövetkezetek és önellátó gazdálkodás támogatása a vidéki térségekben.